L’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 24 de gener com el Dia de Internacional de l'Educació, per commemorar el paper que l'educació exerceix en la pau i el desenvolupament, perquè sense una educació de qualitat, inclusiva i equitativa per tothom, i d'oportunitats d'aprenentatge al llarg de tota la vida, els països no aconseguiran assolir la igualtat de gènere ni trencar el cicle de pobresa que deixa endarrerits a milions de nens, joves i adults.
A més, a finals de gener tindrà lloc la primera reunió dels membres de la Comissió Internacional de la UNESCO sobre els "Futurs de l'Educació" que té com a objectiu repensar l'educació i donar forma al futur, catalitzant un debat mundial sobre com cal replantejar el coneixement, l'educació i l'aprenentatge en un món de creixent complexitat, incertesa i precarietat.
Des d'ANPE, pensem que per donar resposta a aquestes preguntes cal fer una aposta ferma per:
• Un augment en la inversió en Educació que garanteixi els recursos econòmics, materials i humans necessaris.
• Establir les reformes amb l'objectiu de millorar la formació inicial i permanent de professorat, la seva valoració social i les seves condicions sociolaborals, reivindicant el seu paper imprescindible de contribució a la millora de la qualitat de l'Educació.
• Assolir, des del consens, un acord bàsic, o de mínims, que generi estabilitat i perdurabilitat, mantenint l'Educació al marge de les polèmiques i debats ideològics que la llasten.
• Millorar i ampliar l'Educació Pública per assegurar el principi d'igualtat d'oportunitats i cohesió social, sobretot de les zones més desfavorides.
• La flexibilització i adaptació de l'educació i la potenciació de la formació contínua per donar resposta als continus avenços tecnològics i innovacions amb l’objectiu de contribuir de manera eficient a la prosperitat humana.
ANPE creu fermament en la tasca de l'Educació com a eina per transformar la societat en el camí de la igualtat i la inclusió i considerem imperatiu educar els joves en la cultura de l'aprenentatge continu i l'esforç.
L'escola ha de ser el laboratori que ajudi a canviar la societat, perquè només des d'una veritable educació inclusiva, equitativa i de qualitat podrem eradicar la desigualtats i la pobresa del nostre món.