ANPE aposta pel bon ús de les xarxes socials per eradicar el ciberassetjament


02 May, 2020

ciberacoso

Fa temps que a ANPE vam posar en marxa diverses campanyes sobre el bon ús del mòbil i les xarxes socials en els centres educatius, adreçades a l'alumnat d'Ensenyament Secundari, Formació Professional i Batxillerat, i als pares i mares d'Infantil i Primària. Amb motiu del Dia Internacional contra l'Assetjament Escolar (Bullyng), en ANPE destaquem la importància de fer un ús saludable de la tecnologia, també en aquests moments de suspensió de l'activitat docent presencial.

El confinament ha provocat una única manera de comunicar-nos i de treballar en l'àmbit educatiu: la tecnologia. Aquesta forma exclusiva de comunicació ha afavorit que la comunitat educativa conegui noves plataformes educatives, recursos en línia o aplicacions de videoconferències, però també ha desenvolupat aspectes negatius com l'increment de l'ciberassetjament en xarxes socials en alumnes que ja ho patien i l'aparició de nous casos de assetjament telemàtic que donen continuïtat a la violència ocasionada a l'aula, ara interrompuda per la nova situació.

El Defensor del Professor, un servei d'atenció per a docents víctimes de situacions de conflictivitat i violència a les aules, va detectar ja en el primer trimestre del present curs escolar un increment alarmant de denúncies del professorat pel mal ús dels grups de WhatsApp i de les diferents xarxes socials (Facebook, Instagram, TikTok ...) per part d'alumnat de centres d'ensenyament secundari, en què destaquen enregistraments, difamacions, insults o amenaces a docents o a altres alumnes.

Aquest repunt concorda amb els informes sobre el temps de confinament dedicat a plataformes i xarxes socials. Segons l'estudi "Impacte de l'coronavirus en l'ús del mòbil", elaborat per la companyia Smartme Analytics, els internautes espanyols usen un 38,3% més el telèfon mòbil. Un altre informe de Comscore recollit per El Economista assenyala que Espanya lidera en aquests moments el trànsit d'aquestes plataformes, apuntant que el consum d'informació de xarxes socials com Twitter, Facebook, Instagram o LinkedIn ha crescut un 55%.

En ANPE sempre hem tingut un compromís ferm amb la convivència escolar i seguirem denunciant aquesta xacra de violència i assetjament escolar en els centres, apostant per les bones pràctiques educatives en pro de la convivència escolar, i sol·licitem la cooperació de l'alumnat, famílies, Administració, i tots aquells que participen del procés educatiu per generar un ambient propici per a una educació de qualitat.

Ni un més atrapat a les xarxes. Lluitem contra el ciberassetjament!