Una de freda, una de calenta


05 May, 2020

aula_1

Des de que el 13 de març es van tancar els centres, els i les docents estem immersos en la incertesa i una angoixant ansietat perquè continuem rebent ordres, contraordres i instruccions que cadascú interpreta com vol, en una carrera que està accelerant no només la bretxa digital entre l’alumnat, sinó també entre els centres, sense tenir en compte en cap cas la realitat de totes les llars de Catalunya, on és més que evident que, en molts casos, s’ha de compartir l’ordinador entre tots els membres de la mateixa família.

L’última ocurrència té a veure amb la desinformació sobre què passarà en les properes setmanes. Sembla que a partir del proper 25 de maig l’alumnat d’infantil (0-6 anys) podran anar de manera voluntària als centres educatius, pensant en la conciliació familiar de les famílies, però sense pensar en la conciliació familiar dels docents què també tenim criatures i familiars al nostre càrrec com a qualsevol altra família. Continuant amb aquesta mesura, si haguessin d’anar als centres a atendre els possibles voluntaris, qui atendria els no voluntaris? Hauríem d’anar tots/es als centres i compaginar l’ensenyament presencial amb el telemàtic? O en el cas de no haver d’anar-hi tots, qui decidiria qui va i en base a què? Hores d’ara no sabem quants seran els alumnes voluntaris, però si esbrinem que el nombre no serà homogeni en totes les poblacions, la qual cosa no farà més que empitjorar-ho tot.

El més assenyat que havíem sentit era acabar el curs telemàticament i preparar-ho tot per a l’inici del nou curs al setembre, que tampoc serà fàcil. No entenem aquesta obcecació per tornar a les aules, quan els i les docents no han deixat de treballar i d’estar en contacte amb els seus alumnes i famílies, sense horari i sense límits. En tot cas, donat el caràcter voluntari i assistencial d’aquesta mesura i que els docents ja estan teletreballant, no seria més adequat que aquestes labors de cuidadors les portessin a terme altre personal contractat per l’Administració, Tècnics d’Educació Infantil, monitors…? L'escola educa, forma, ensenya... No podem admetre que l’administració converteixi en mers cuidadors a uns professionals que des del primer moment ho han donat tot perquè els seus alumnes tirin endavant amb el curs, en molts casos sense cap tipus dajuda i moltes vegades a costa de posar en risc la seva pròpia privacitat, que també han vist vulnerada.

Per tot això, ANPE demana a l’administració que respecti també la conciliació familiar del personal docent i que es contracti personal voluntari i adient per a la possible tornada voluntària a les aules, ja sigui al maig o al juliol, tot garantint per a tots/es les mesures sanitàries que l’actual situació requereix.