Reunió Sindicats i Bargalló


09 May, 2020

El Departament ha informat als sindicats de les mesures que s’estan adoptant en relació a l’estat d’alarma per causa del Covid-19 i les mesures de confinament i tancament dels centres educatius. A la reunió es va tractar, principalment, de la preinscripció, el final de curs i el proper curs 2020-2021, però en aquests dos últims punts, tot van ser idees, sense res en ferm: continuem tenim les mateixes inquietuds i incerteses.

a) Preinscripció:

El tràmit es podrà fer telemàticament a través del portal preinscripcio.gencat.cat, però les famílies que no disposin dels mitjans necessaris per fer-ho d'aquesta manera podran anar presencialment al centre entre el 19 i el 22 de maig, demanant cita prèvia al centre que han escollit en primera opció.

b) Final de curs:

El conseller insisteix en la idea d’una obertura parcial dels centres a partir de la fase 2 per a tutories personalitzades i preparació de la selectivitat, però en cap cas per a la realització de classes lectives, i prioritzant sempre els criteris marcats per Sanitat i Protecció Civil.

c) Proper curs 2020-2021:

S’assumeix d’entrada que no serà un curs «normal» i que això s’allargarà probablement durant tota la seva extensió, amb la possibilitat de nous tancaments en cas de rebrot de la pandèmia.

La docència serà híbrida, presencial i no presencial, però encara no se sap com s’organitzarà tot això ni en quina mesura alterarà les condicions de treball habituals del professorat: S'hauran d'evitar les aglomeracions a les portes dels centres; replantejar tot l'aspecte pedagògic i organitzatiu dels centres; regular el teletreball perquè ara no ho està, ocasionant molts problemes…

El conseller va anunciar també que alguns professionals no podran tenir contacte directe amb l'alumnat fins que no hi hagi una vacuna. Es tracta dels docents que pertanyen als grups de risc de contagi pel coronavirus: edats d’entre 60-65 anys, docents embarassades, diabètics de segon grau, malalties cardiovasculars o, també, dolències cròniques acollides a l’article 25. Seran docents que formaran part de la plantilla del centre, però que al no poder tenir contacte directe amb l'alumnat treballaran telemàticament.

Va fer també referència a la reducció de l’assistència a classe d’ un màxim de 15 alumnes per aula (sense explicar com es farà), el que implica, com a mínim, que s’haurà de contractar més personal. 

S’espera que el proper dia 15, a la reunió de la Conferència Estatal d’Educació, es prengui alguna decisió.