LA TORNADA AL COLE


03 Ene, 2022

tornada-al-cole

A un dia que es reuneixin les ministres de Sanitat i Educació amb els consellers autonòmics per dissenyar la tornada al cole en plena sisena onada, ens trobem en un moment on els contagis estan desbocats i cada dia el nombre d’infectats no para d’augmentar. A set dies perquè s’acabin les vacances escolars, el panorama que es presenta als centres educatius no pot ser més decebedor, perquè ens trobarem amb un gran nombre de docents i alumnes que s’hauran infectat i estaran en quarantena o, el que pot ser pitjor per a tothom, que siguin asimptomàtics i, sense saber-ho, puguin encomanar el virus.

Des de ANPE Catalunya  ja vàrem advertir de la necessitat de mantenir la disminució de les ràtios, la distància de seguretat, sistemes de ventilació mecànics (no és suficient amb obrir finestres) i totes les mesures sanitàries del curs passat, mesures que, com els hi costava diners, el Departament les va anar suavitzant paulatinament o simplement no les va implantar, com la ventilació mecànica, pensant erròniament que la pandèmia s’acabava i sense tenir en compte que el virus ha vingut per quedar-s'hi.

Malauradament, el temps ens ha donat la raó i aquesta nova soca està provocant que tornem a reviure el pitjor de la pandèmia en quant al nombre d’infectats, que no de morts, afortunadament. Per això, tornem a demanar que s’adoptin totes les mesures necessàries a la major brevetat possible, perquè això serà la millor solució a llarg termini.  Sembla mentida que desprès de tant de temps encara no hagin aprés res i sempre vagin un pas enrere del virus. Estaria bé, per una vegada, prendre la davantera.

Per altra part, igual que vàrem demanar acabar les classes abans del 22 de desembre, perquè des del dia 15 no hi havia nomenaments i molts centres van viure uns dies caòtics degut al gran nombre de docents que estaven de baixa, ara sembla haurem de tornar a l’escola el 10 de gener i haurem d’estar al que demà es decideixi i dicti Sanitat segons l’evolució epidemiològica (afortunadament hi haurà nomenaments el dia 7 de gener, que permetrà cobrir les baixes dels docents i atendre l’alumnat). El que ara demanem des d’ANPE és que en la decisió que s’adopti prevalgui abans que res la salut de tots els membres de la comunitat educativa i no altres factors, i es consideri que la millor solució a llarg termini és tornar a les mesures esmentades amb anterioritat.

A més a més, ANPE exigim que, si la iniciativa del Departament és mantenir les escoles obertes i segures, s’han de prendre altres mesures addicionals per garantir l'ensenyament presencial. Mesures com plantejar test d'antígens o PCRs per als docents a l'inici del segon trimestre, augmentar la contractació de professorat de substitució COVID i aplicar de veritat una reducció paral·lela de ràtios. Aquestes propostes ajudarien a protegir els docents, l’alumnat i la resta de la comunitat educativa del virus, permetent la continuïtat formativa dels nostres alumnes.

Finalment, ANPE Catalunya torna a insistir que és del tot imprescindible plantejar ja una dosi de reforç per a tot el personal docent i la resta de la comunitat educativa, i anticipar-nos a l'escenari hivernal,  perquè això ens permetrà per una vegada jugar amb avantatge davant el virus i garantir per a tothom un entorn segur i sense interrupcions educatives al segon trimestre.