Sr. Conseller, digui’ns ja la veritat!


14 Feb, 2022

al-revés

Les últimes declaracions del conseller González Cambray, en el seu afany de justificar la decisió d’avançar el calendari escolar, ens ha deixat perplexes i sobre tot indignats.

Diu el conseller que “si fos pels sindicats, les escoles encara estarien tancades pel Covid”, afirmació que, apart de ser farsa, menysprea a tots els que han aconseguit amb la seva feina i esforç mantenir les escoles obertes a costa, en molts casos, de la seva salut. Hauria de saber que el que més ens agrada als docents és el contacte amb el nostre alumnat i no veure’ls darrere d’una freda pantalla. El que hem criticat és l’acompanyament del Departament al llarg de la pandèmia, que ha estat escàs o nul, mentre no paraven de repetir fins a la sacietat el mantra de que les escoles eren segures. Nosaltres l’únic que hem volgut és que vostès complissin uns mínims per garantir la seguretat dels docents i de tota la comunitat educativa.

Afegeix que l’avançament del calendari escolar “és una de les coses que més li han demanat famílies, professorat i centres”.  No sabem a qui es refereix, perquè totes les reaccions han estat en contra i, encara, estem per saber qui està a favor d’aquest canvi.

Respecte a com es podrà preparar el curs amb aquest avançament, manifestà que “si altres països i comunitats o fan, nosaltres també podrem”. Per la mateixa raó, si la resta de comunitats inicien les oposicions al juny i les acaben a 31 de juliol, no entenem perquè a Catalunya el Departament no és capaç d’acabar en les mateixes dates i allarga el procés fins al 31 de desembre, provocant que els docents triguin un any més que la resta de l’Estat en ser funcionaris en pràctiques.

I, finalment, si tant li agrada fixar-se en què fan la resta de comunitats i Europa, li recordem que en tots aquests indrets tenen Jornada Continuada, sent Catalunya un dels últims reductes on no hi ha manera de poder triar aquest model horari, malgrat les nombroses peticions de famílies i escoles, (o vostè només escolta el que li interessa?) Insistim, hem dit triar no imposar!  Pensem que el temps de les imposicions ja s’hauria d’haver acabat fa anys i que ara el que toca és dialogar, consensuar i sobre tot conèixer la lletra petita d’aquest nou calendari, perquè per ara només ha precisat que “al mes de setembre el professorat tindrà una hora diària més per coordinar-se” (suposem que es refereix als docents de primària que al fer jornada continuada compensaran les hores que no fan a la tarda amb aquesta hora de coordinació). Però què passarà amb els docents de secundària? Ja que no ens quadra que per un lloc digui que el canvi no “afectarà al nombre de dies i hores treballades pel professorat”, i per altre declari que “el més de juliol és hàbil a tots els efectes”.

Sr. Conseller, això és el que li demanem ja: les implicacions reals que tindrà aquest avançament del calendari, i les volem conèixer al voltant d’una taula o davant d’una pantalla, si vol sentir-se més segur (vista la impossibilitat que tenen els docents per ser atesos presencialment a qualsevol servei territorial, malgrat que allí si disposen de mampares i poden mantenir la distància de seguretat), i no a través de les declaracions que va fent per aquí i per allà. Els treballadors/es s’ho mereixen i nosaltres ho exigim.

Docents, companys i companyes, reflexionem i pensem si continuarem acceptant tot el que ens van exigint els de dalt, que no ens deixen ni respirar, empitjorant cada vegada més i de forma molt sibil·lina les nostres condicions laborals, o si bé ja ha arribat el moment de plantar-se i dir-los que fins aquí hem arribat. Ja n’hi ha prou!

ANPE critica que el nou calendari escolar no s’hagi “consultat” amb els col·lectius afectats