2 de maig: Dia Internacional contra el Bullying o assetjament escolar


02 May, 2023

A causa de les preocupants xifres que agafen diversos estudis nacionals i internacionals sobre l'augment de casos de víctimes de bullying i la seva estreta relació amb l'augment de suïcidis entre els nostres adolescents, des d'ANPE volem conscienciar sobre aquesta lacra que persegueix els nostres centres educatius en els últims anys.

Dades recents de l'ONG 'Internacional Bullying Sense Fronteres', assenyalen que set de cada deu  nens al nostre país pateixen assetjament escolar, mentre que la UNESCO el situa en un de cada tres al món. Aquesta diferència ha de tenir com a conseqüència ineludible l'aplicació immediata de mesures dins i fora de les aules que inexorablement passen per una major inversió i presència del servei d'orientació, tant en Infantil i Primària com en Secundària i la resta d'Ensenyaments.

Es dona la circumstància que en l'últim any ha augmentat considerablement la conducta suïcida en nens i adolescents, disparant-se el passat any a 906 temptatives fins al mes d'agost, la xifra més alta dels últims deu anys. La Fundació ANAR indica que hi ha un trenta per cent més de probabilitat de suïcidi en els casos de víctimes d'assetjament.

Els docents, implicats plenament en els processos d'ajuda i acompanyament, amb el coordinador de convivència al cap, lliguen amb aquesta realitat en el seu quefer diari. Per això exigim a les diferents administracions una major inversió tant en recursos econòmics com humans per treballar la prevenció i detecció, així com empoderar el docent en els recursos de gestió i administració necessaris per esborrar el bullying de les nostres aules amb el suport incondicional de famílies, institucions i administracions per complementar aquesta feina fora.

En aquest sentit, cal que la figura del coordinador de benestar i protecció anunciada a la LOMLOE es vagi incorporant als centres a les diferents comunitats autònomes, amb una formació específica i amb la dotació d' hores corresponents per poder realitzar el seu treball de forma eficient i contribuir així a la millora de les condicions socioafectives d' alumnat i del professorat.

ANPE, al llarg dels anys, ha mostrat el seu compromís amb l’erradicació de l'assetjament escolar i així seguirà en el futur, participant activament en qualsevol iniciativa que permeti aconseguir aules segures i centres escolars lliures de bullying.

#stopbuylling #anpecatalunya #anpeambtu