El professorat i la resta d'empleats públics continuarem perdent poder adquisitiu el 2024 a causa de la sensible diferència entre l'exigua pujada salarial que se'ns aplicarà aquest any i el notable increment previst de la inflació.
L'augment retributiu per al funcionariat el 2024 serà del 2,5% en el millor dels casos, atès que a la pujada del 2% establerta se'ls podrà sumar un 0,5% addicional en funció de l'evolució de l'IPC harmonitzat. De totes maneres, la pujada queda molt per sota de l'anunciada per al Salari Mínim Interprofessional (SMI) i de la ja aplicada a les pensions.
Des d'ANPE Catalunya lamentem, d'una banda, que el personal docent i el conjunt d'empleats públics no percebin cap augment probablement fins a finals del primer trimestre, quan s'aprovin els Pressupostos Generals de l'Estat, la tramitació dels quals acumula un retard important.
D'altra banda, subratllem que l'increment estimat de l'IPC és del 4,3% per a aquest any, fet que suposa una diferència d'1,8 punts com a mínim respecte del percentatge de creixement nominal de les retribucions del professorat. Amb l'augment acordat per a l'SMI, l'alça de la inflació podria ser fins i tot una mica més pronunciada, per la qual cosa la reculada dels salaris del professorat i de la resta de funcionaris en termes reals seria encara més gran.
Mentre pujades com la de l'SMI estan per sobre de la prevista per a l'IPC, el professorat i la resta del funcionariat continuem perdent poder adquisitiu un any més. Es demostra que, com ja advertim en el seu moment, l'acord salarial aconseguit pels sindicats CCOO i UGT amb el Govern per al període 2022-2024 és sens dubte insuficient i no respon a les necessitats del personal docent ni del conjunt d'empleats públics.
Plou sobre mullat en aquest assumpte: la pèrdua de poder adquisitiu dels empleats públics entre el 2022 i el 2024 ja s'estima en més de 8 punts, i la caiguda supera el 30% si es prenen com a referència els últims dos decennis.
Davant d'aquesta situació, a ANPE reclamem un increment salarial real del professorat i de tot el personal públic que permeti recuperar el terreny perdut des de començament de segle, particularment des de les retallades que van seguir a la crisi del 2008, entre les quals va destacar la dràstica reducció de les pagues extraordinàries el 2010. Reivindiquem, en aquest sentit, la recuperació completa d'aquestes pagues extra, així com les clàusules de revisió salarial vinculades a l'IPC.