ANPE alerta dels perjudicis al professorat per no haver ajustat l'IRPF a la inflació


30 May, 2024

El sindicat professional i independent de docents ANPE, majoritari a escala estatal a l'ensenyament públic, denuncia que la decisió del Govern d'Espanya de no ajustar l'IRPF a la inflació està perjudicant notablement els docents i contribuint a la pèrdua de poder adquisitiu que pateix el col·lectiu des de fa anys. L'organització lamenta que siguin les classes mitjanes, entre les quals majoritàriament es troben els docents, les que estan suportant més les conseqüències que l'Executiu hagi optat per no deflactar l'impost en els últims exercicis malgrat les importants pujades que han experimentat els preus.
 
El sindicat subratlla que, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, el percentatge de renda disponible que cada llar ha destinat al pagament de l'IRPF ia cotitzacions socials no ha parat d'augmentar els últims anys, cosa que ha afectat especialment els sectors mitjans. Aquest increment, assenyala, no és explicable únicament pel creixement de les rendes, almenys en el cas del professorat de l'educació pública i del funcionariat en general, ja que els increments salarials que se li han aplicat han estat exigus comparats amb l'alça de la inflació.
 
Pèrdua contínua de poder adquisitiu
Per al president d'ANPE, Francisco Venzalá, “plou sobre mullat, ja que l'impacte de la no deflactació de l'IRPF incideix en un context de descens continuat del poder adquisitiu dels docents, que ja s'allarga dos decennis i que des del 2021 ha patit un repunt”. En aquest sentit, Venzalá recalca que l'acord salarial per al personal públic assolit per alguns sindicats amb el Govern per al període 2022-2024 ha estat manifestament insuficient, ja que les pujades pactades estan molt per sota de l'increment general de preus en aquest període ”.
 
Segons la seva opinió, la deflactació de l'IRPF –que, mancant una mesura d'abast estatal, sí que han aplicat unes quantes comunitats autònomes a l'actual campanya de la Renda en exercici de les seves competències fiscals– “hauria compensat en part aquesta pèrdua de poder adquisitiu del professorat, permetent millorar els seus recursos disponibles i beneficiant-ne el consum”.
ANPE recorda que ja són diversos els organismes i institucions que han advertit de les conseqüències per a les classes mitjanes de no ajustar a la inflació l'impost sobre la renda, entre els quals destaquen el Banc d'Espanya i el Consell General d'Economistes, i remarca que la recaptació rècord obtinguda per l'Estat demostra que hi ha marge més que suficient per fer-ho.