El Departament d’Educació: Pitjor, impossible!


05 Jul, 2024

El Departament d’Educació: Pitjor, impossible!

Avui, després de l’endarreriment de la publicació de les adjudicacions provisionals del dia 2 al 5 de juliol, el Departament ens ha tornat a sorprendre negativament, primer amb la modificació de la Resolució d’adjudicacions, que ja ens feia preveure el pitjor, i després amb el següent comunicat a les 14,15h:

Novetat de l'adjudicació de destinacions provisionals 2024-2025

L'adjudicació d'estiu és un procés molt complex que el Departament d'Educació fa cada any per tenir a punt les plantilles de tots els centres educatius a principis de setembre. Sempre s'havia fet a finals de juliol, fins fa tres cursos, en què es va fer un esforç per avançar-la un mes per donar més tranquil·litat i marge de planificació, tant a les direccions com a les persones que canvien de centre a l'estiu.

Tot i treballar intensament per poder mantenir l'adjudicació durant la primera setmana de juliol, el Departament es veu obligat a endarrerir dues setmanes l'adjudicació per poder-la fer amb totes les garanties, pels motius següents:

  1. L'adjudicació d'enguany presenta més complexitat, perquè cal incloure-hi 31.153 funcionaris nous, que fa dos cursos no hi eren. Per a aquest procés d'adjudicació provisional, s'han rebut 62.354 sol·licituds (funcionaris i interins docents per assignar) i 3.846.741 peticions de llocs de treball (un mateix docent pot fer més d'una sol·licitud).
  2. Enguany, per aquesta excepcionalitat esmentada, ha calgut adaptar l'aplicació informàtica per gestionar el gran volum de peticions i dades, donar prioritat al personal funcionari i també introduir les vacants del sistema que es produiran en data 1 de setembre. Després de les diverses proves, l'equip tècnic ha demanat més temps per tenir totes les noves variables a punt i poder desplegar el procés amb totes les garanties.

Pels motius esmentats, per tant, l'adjudicació provisional no es podrà publicar en la data prevista: la previsió és que es publiqui la setmana del 22 al 26 de juliol, per garantir que els equips tècnics tinguin el temps necessari per comprovar i validar correctament tot el procés.

L'equip departamental és conscient de les molèsties i la inquietud que aquest fet ocasionarà, tot i que cal prioritzar i garantir el correcte desenvolupament del procés i donar seguretat a totes les persones i centres pendents de nomenament.

Impotència, ràbia, indignació, cabreig... no hi ha paraules per expressar el que tots els docents han sentit al llarg d’aquest matí, fent palès una altra vegada més el menyspreu del Departament cap a tots els docents de Catalunya, primer per anunciar que les adjudicacions sortirien el dia 2; després que s’ajornaven al dia 5 i, finalment, amb el comunicat a les 14,12h de que es postergaven fins la setmana del 22 al 26 de juliol!

L’explicació i els motius de l’endarreriment no sabem si prendre’ls a broma. De veritat no s’havien adonat de la complexitat de les adjudicacions d’enguany fins ara? No ho podien haver previst abans? Una altra vegada l’excusa informàtica a la que ja estem tan acostumats (fa poc va passar el mateix amb l’esfera). I a més a més, si ja ho sabien, era necessari fer passar aquest matí de nervis a tots els que esperaven una adjudicació? No podien haver fet el comunicat ahir tarda? Masses preguntes sense resposta, perquè és impossible justificar de cap manera la  incompetència de tots aquells que estan tan acostumats a demanar molt i donar poc a canvi; i  a sobre, no passarà res?

Per tot això, demanem al Departament més serietat i respecte vers als seus treballadors, i, com no podia ser d’una altra manera, la dimissió dels responsables de tot aquest despropòsit, així com l’eliminació automàtica del maleït Decret de Plantilles, que és el rerefons de tot aquest embolic que ni el mateix Departament és capaç de desembolicar.