ANPE considera "positiu, però insuficient" el pla de reforç en matemàtiques i comprensió lectora anunciat pel Govern


22 Ene, 2024

ANPE considera "positiu, però insuficient" el pla de reforç en matemàtiques i comprensió lectora anunciat pel Govern

El sindicat professional i independent de docents ANPE, primer sindicat de l'ensenyament públic a l’estat, considera que el pla de reforç en matemàtiques i comprensió lectora anunciat pel president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, arran dels mals resultats de l'últim informe PISA és, en principi, positiu, però insuficient per solucionar les mancances del sistema educatiu que pretén afrontar.

Per a l'organització sindical, a falta de conèixer els detalls sobre la seva concreció, tota iniciativa encaminada a invertir en educació i afavorir la reducció de ràtios, encara que sigui en només dues àrees determinades, com és el cas, ha de ser ben rebuda, però, de qualsevol manera, no deixa de ser un pegat.

D'entrada, ANPE creu que caldria estudiar bé com es reparteixen els 500 milions d'euros en què s'ha xifrat el cost del pla, ja que sembla difícil que amb aquesta quantia es pugui beneficiar, com es pretén, a prop de 5 milions d'alumnes, és a dir, a gairebé 200.000 grups. Al seu parer, el nombre de docents que s'hauria d'incorporar resultaria insuficient amb aquesta dotació, especialment quan amb aquesta xifra es pretenen abordar més objectius.

El sindicat assenyala que la situació reflectida per l'últim informe PISA es veia venir des de fa anys, ja que la trajectòria fins ara i els resultats dels anteriors informes PISA no eren els adequats, per la qual cosa s'havien d'haver posat en marxa accions molt abans.

ANPE subratlla que el problema és estructural i es deriva dels constants canvis i vaivens als quals està sotmès el sistema educatiu a causa de les successives lleis orgàniques d'Educació aprovades en les darreres dècades, cap de les quals s'ha acostat als deu anys de vigència que es precisen com a mínim per fer un balanç de la seva implantació i dels seus efectes, el que fa que l'àmbit educatiu es mogui en un ambient de contínua incertesa. En aquest sentit, afirma que cap actuació que no assumeixi la necessitat d'una profunda reforma del sistema educatiu duta a terme mitjançant, almenys, un acord polític de mínims i amb la participació activa del professorat, dels seus representants, i de la resta d' actors implicats, de manera que s' asseguri la necessària estabilitat i perdurabilitat en el temps,  podrà ser poc més que un pegat o nyap conjuntural.

A l'organització sindical li resulta cridaner que es parli de potenciar la formació al professorat en el marc d'aquest pla, quan, segons la Disposició Addicional Setena de la LOMLOE, fa anys que el Govern havia d'haver posat damunt la taula una proposta de reforma de la professió docent que regulés, entre altres aspectes,  la formació inicial i permanent, a més de la carrera professional docent. Per això, assegura que romandrà expectant per conèixer les intencions i la concreció de la mesura.

Així mateix, ANPE considera clau la coordinació amb les comunitats autònomes, ja que les mesures anunciades parteixen del Govern central, però són les comunitats les que han d'implantar-les, en estar les competències transferides. Sobre aquest punt, el sindicat recorda que els resultats de l'informe PISA reflecteixen diferències de més d'un curs acadèmic entre algunes comunitats autònomes.

En definitiva, ANPE insisteix que és necessari millorar i potenciar de forma integral el sistema educatiu, per la qual cosa entén que el pla de reforç plantejat per l'Executiu, malgrat ser positiu, resulta insuficient per solucionar les mancances de la nostra educació.

ANPE, SINDICAT INDEPENDENT DE L’ENSENYAMENT PÚBLIC