ANPE Catalunya denuncia l'inici d'un curs marcat per la massificació i la manca de recursos a l'ensenyament públic.


09 Sep, 2024

L'inici de curs escolar 2024-2025 es presenta amb reptes greus i endèmics per a l'ensenyament públic a Catalunya. Des d'ANPE Catalunya, el sindicat independent dels docents de l'ensenyament públic i el sindicat majoritari a nivell estatal, volem denunciar una vegada més la falta de compromís real per part del Departament d’Educació i FP en solucionar problemes estructurals que afecten tant la qualitat educativa com a les condicions laborals dels docents.

Baixada de ràtios: un compromís incomplert La baixada de ràtios no pot quedar-se només a l’etapa d’I3. És essencial que aquesta mesura s’estengui a tota l’educació primària i secundària. Les aules massificades no permeten una atenció personalitzada, factor clau per garantir una educació de qualitat. Els mestres i professors no poden oferir un seguiment adequat de l’alumnat quan han de gestionar grups nombrosos. ANPE exigeix una reducció de les ràtios a tots els nivells per tal de garantir una millor atenció educativa.

No a la sisena hora! No volem que es destinin recursos a una mesura que ja no va funcionar en el seu moment. Els centres no poden ser un lloc “on aparcar els nens” ni tampoc l’alumnat necessita més hores, sinó una atenció personalitzada que es podria aconseguir amb la implementació del punt anterior.

Una veritable educació inclusiva El Decret d’Inclusió aprovat fa anys no està sent implementat amb els recursos suficients. La falta de professionals de suport i recursos econòmics continua sent una barrera per a la inclusió real de l'alumnat amb necessitats educatives especials. Reclamem una dotació de personal adequat i formació específica perquè les escoles puguin garantir una educació inclusiva de debò, on tots l’alumnat, independentment de les seves capacitats, tinguin les mateixes oportunitats d’aprenentatge. Això passa també per augmentar al 6% del PIB els recursos per a Educació.

Ampliació de l’oferta pública d’FP Aquest curs comença amb més de 31.000 alumnes sense plaça pública d’FP, una xifra escandalosa que posa de manifest el dèficit de places en aquest àmbit educatiu fonamental per al futur laboral dels joves. Reclamem una ampliació urgent de l’oferta pública de Formació Professional presencial, assegurant que ningú es quedi fora del sistema per manca de places.

Jornada continua a primària La implementació de la jornada intensiva als centres de primària és una demanda històrica d'ANPE. Aquesta mesura és bona per a la conciliació familiar de les famílies que ho desitgin i permetria els docents optimitzar la seva tasca i equilibrar millor les seves responsabilitats professionals i familiars, a més de millorar l’atenció a l’alumnat en les hores de màxima concentració.

També volem que aquest model horari sigui possible en tots els centres de secundària que ho demanin, sabedors que la jornada continua disminueix la conflictivitat i l’absentisme als centres.

Reconeixement de tots els docents com a autoritat pública en l’exercici de les seves funcions. Igual que a la resta del l’estat, demanem reforçar l’autoritat de mestres i professors en la seva relació amb l’alumnat i les famílies durant l’exercici de les seves funcions docents i així reforçar el seu prestigi i autoritat professional.

Disminució de la burocràcia als centres Els docents estem sobrecarregats amb tasques burocràtiques que allunyen el focus de la nostra funció principal: ensenyar. És imprescindible una reducció dràstica de la burocràcia per tal de dedicar més temps i energia a l’atenció educativa dels nostres alumnes.

Pla de reforç de les llengües i les matemàtiques Els últims resultats de les proves PISA evidencien que cal un pla urgent de reforç de les llengües i les matemàtiques a les aules. Els resultats acadèmics són preocupants i no podem permetre que aquesta situació es cronifiqui. Exigim un pla sòlid que compti amb el finançament i els recursos necessaris per revertir aquesta tendència negativa.

Millora de la salut als centres educatius Les condicions laborals i la salut mental del professorat són un tema crític. Demanem la presència d’infermeres i psicòlogues en els centres educatius, així com la implementació de mesures per protegir la salut mental dels docents, un col·lectiu altament exposat a l'estrès i a l’esgotament professional.

Derogació del Decret de plantilles. No volem nomenaments a “dit”: els principis que han de regir la funció pública són la igualtat, el mèrit i la capacitat. No volem places perfilades, que no serveixen en la majoria dels casos per escollir els millors. Tot això perjudica els nomenaments, les adjudicacions provisionals i el concurs de trasllats i impedeix que els docents puguin accedir a la plaça desitjada.

Concurs de Trasllats Autonòmic. Volem que a Catalunya, com a la resta de l’estat, tingui el seu concurs autonòmic a fi que els docents de Catalunya tinguin l’oportunitat de canviar de destí fora del Concurs General de Trasllat.

Retorn del deute pendent El Departament d’Educació té un deute pendent amb el professorat pel que fa a la qüestió del primer estadi/sexenni, que es va establir als 9 anys en lloc dels 6 anys previstos. Exigim una calendarització clara per al retorn d’aquest d’aquests diners després de ser els únics de l’estat espanyol a qui se’ns va aplicar aquesta retallada.

Revisió salarial vinculada a l'IPC Finalment, en un context de creixement de la inflació, és imprescindible que el Departament contempli la incorporació d’una clàusula de revisió salarial vinculada a l’IPC per fer front a l’alt cost de vida que hi ha a Catalunya concretament. Els docents no poden seguir perdent poder adquisitiu any rere any mentre s’incrementen les seves responsabilitats i la càrrega de treball.

Des d’ANPE Catalunya, seguirem lluitant per una educació pública de qualitat, defensant els drets dels docents i treballant per garantir un futur millor per a l’educació a Catalunya. És hora que el Departament d’Educació i FP escolti i respongui a les nostres demandes amb mesures concretes i reals i així ho esperem de la nova consellera.

Barcelona, 9 setembre de 2024