Campanya Infermera Escolar: "La seva salut, la teva tranquil.litat"


19 Feb, 2020

Professorat, pares i mares i infermeres, junts per la salut dels alumnes i la tranquil·litat de tots

•             La Plataforma Estatal d'Infermera Escolar desenvoluparà al llarg dels pròxims mesos a Catalunya i en la resta de l'Estat una nova estratègia d'actuació, sota el lema “La seva salut, la teva tranquil·litat”, que contempla reunions amb responsables públics i representants polítics per a aconseguir que hi hagi, almenys, una infermera o infermer a tots els centres escolars de Catalunya

•             Professorat, pares, mares i infermeres realitzaran nombroses accions de sensibilització social, com la difusió de tota mena de material informatiu en diferents suports (escrit, audiovisual, online…). S'iniciarà també una recollida de signatures i es realitzarà una enquesta entre la ciutadania per a conèixer el grau de suport a la demanda de la Plataforma.

 

Barcelona, 19 de febrer de 2020.- Avui, en roda de premsa, la Plataforma Estatal d'Infermera Escolar ha presentat les estratègies d’actuació que desenvoluparà en els pròxims mesos a Catalunya i a la resta de l'Estat  a nivell administratiu, polític i informatiu per a aconseguir que s'iniciï en el curs 2020-2021 la implantació de la figura de la infermera escolar en tots els centres educatius de Catalunya.

A la trobada han assistit els representants de les organitzacions integrants de la  Plataforma Estatal d'Infermera Escolar: David Carbajales, Secretari d’Acció Sindical del Sindicat d'Infermeria, SATSE Catalunya; Carme Alonso, Responsable de Comunicació del Sindicat Independent de l'Ensenyament Públic ANPE Catalunya; Santiago Alfonso, Representant del Fòrum Espanyol de Pacients, FEP.  . La plataforma  ha decidit posar en marxa aquesta nova estratègia d'actuació conjunta davant el desinterès de les conselleries d’Ensenyament i Sanitat per implantar una mesura que beneficiaria a tots els i les alumnes, pares, mares, professorat i a la resta de la comunitat educativa.

La nova estratègia d'actuació, va ser presentada recentment a nivell estatal i avui s’ha fet a Catalunya perquè les administracions públiques sanitàries i educatives segueixen sense donar resposta a les necessitats assistencials i de prevenció i promoció de la salut que existeixen en tots els centres escolars al no possibilitar la implantació de la infermera escolar.

Segons la Plataforma, el principal motiu del rebuig de les administracions és l'econòmic tot i que generalitzar la figura de la infermera escolar només suposaria de 16-20 euros a l'any per habitant. Un cost “irrisori” si es compara amb els milers de milions d'euros que comporten per al nostre sistema sanitari públic diferents problemes de salut que una infermera escolar podria prevenir.

A tall d'exemple, la Plataforma apunta al sobrecost de 2.000 milions d'euros a l'any derivat de l'obesitat, o els més de 5.000 milions d'euros a l'any de costos directes de la diabetis (tractaments i hospitalitzacions) i els més de 17.000 milions a l'any de costos indirectes (absentisme laboral, jubilacions anticipades, despeses socials…).

Accions

Sota el lema “La seva salut, la teva tranquil·litat”, la nova estratègia d'actuació de la Plataforma contempla reunions amb els Ministeris de Sanitat i Educació i els consellers de Sanitat i Educació de Catalunya, a més dels representants dels principals partits polítics a nivell autonòmic, així com la presentació d'iniciatives (PNL, mocions…) en ajuntaments, diputacions provincials i el parlaments autonòmics.

De manera paral·lela, es desenvoluparà a Catalunya una ambiciosa campanya d'informació i sensibilització social que preveu la difusió de tota mena de material informatiu en diferents suports (escrit, audiovisual, online…), cartells, fulletons informatius, publicitat exterior i en mitjans de comunicació, pàgines web, marxandatge…

També s'iniciarà una recollida de signatures, a través de la plataforma online Change.org, sol·licitant la presència de, almenys, una infermera en cada col·legi i institut del nostre país, i es realitzarà una enquesta entre la ciutadania per a conèixer el grau de suport a aquesta proposta que la Plataforma espera que sigui massiu.

En l'actualitat, més de 8,5 milions de nens, nenes i joves cursen els seus estudis   en els més de 32.000 centres escolars, tant públics com privats, que hi ha al nostre país. Sobre aquest tema, la Plataforma recalca que la immensa majoria de centres educatius públics no compten amb una infermera o infermer, mentre que es tracta d'una figura plenament consolidada en països com el Regne Unit, França i els EUA, entre altres.

Beneficis

A més de la labor assistencial i de prevenció i promoció d'hàbits de vida saludable entre l'alumnat, la infermera escolar allibera al professorat de la imposició de proporcionar una atenció sanitària per a la qual no està format ni té competències, i afavoreix en gran manera la conciliació de la vida laboral i familiar, evitant l'absentisme laboral dels pares i mares que es veuen obligats a acudir al centre per a atendre els seus fills i filles, així com l'absentisme dels nens, nenes i joves.

La labor informativa i formativa que pot desenvolupar la infermera escolar en matèria de prevenció i promoció d'hàbits de vida saludables complementa en positiu la formació impartida pel professorat en els centres, i evita malalties futures i els costos que per al sistema sanitari suposen. “Invertir en salut és estalviar en problemes i majors despeses a mitjà i llarg termini”, conclouen des de la Plataforma.

La Plataforma defensa que hi hagi un model de consens entre Sanitat i Educació a Catalunya que faciliti la presència de la infermera dins de la comunitat escolar. Per a això, s'han d'establir criteris normatius homogenis en tot l'Estat; assignar cada col·legi al centre de salut de referència, i que hi hagi una adscripció integral de la infermera a l'equip d'Atenció Primària, però duent a terme la seva activitat exclusivament en l'àmbit educatiu.