5 d'octubre: Dia Mundial de les i els Docents


05 Oct, 2024

5 d'octubre: Dia Mundial de les i els Docents

El 5 d'octubre de 1966 va ser aprovada la Recomanació de l'Organització Internacional del Treball (OIT) i la UNESCO relativa a la Situació del Personal Docent. Aquest document definia les responsabilitats i drets del professorat, alhora que proposava normes sobre qüestions com la formació, la contractació, l' ocupació i les condicions d'ensenyament i aprenentatge.

La seva importància com a marc de referència per al diàleg entre les autoritats educatives, d'una banda, i el professorat i les seves organitzacions sindicals, de l'altra, va fer que el 1994 s'adoptés el 5 d'octubre com a Dia Mundial dels i les Docents. Des d'aleshores, aquesta efemèride és una ocasió per posar en valor la funció del professorat, així com per reflexionar sobre el suport que necessitem per desenvolupar la nostra feina i sobre els reptes que afronta la professió.

El lema triat per a aquest any és 'Valorar la veu del docent: cap a un nou contracte social per a l'educació', emmarcat en la situació de creixent escassetat de docents i del deteriorament de les seves condicions de treball que es viu a escala mundial.

A ANPE tenim clar que, en el cas d'Espanya, un nou contracte social per a l'educació ha de passar en primer lloc per la consecució d'un pacte educatiu basat en un acord de mínims que doni estabilitat al sistema d'ensenyament i eviti l'aprovació de noves lleis orgàniques d'Educació cada vegada que hi ha un canvi de govern a l'Estat.

Aquest pacte ha d'incorporar de manera central la visió del professorat, que és qui millor coneix la realitat de les aules i les necessitats d'un alumnat cada vegada més divers. Integrar la perspectiva del personal docent i de les seves organitzacions sindicals en el disseny de les polítiques educatives no és solament una qüestió de respecte cap als qui estem en primera línia dels processos d'ensenyament, sinó una garantia que les polítiques a implementar són realistes i aplicables, i estan alineades amb les necessitats reals dels estudiants. Amb la nostra formació, amb el nostre coneixement i amb la nostra experiència docent es poden dissenyar polítiques més reeixides i més estables a llarg termini.

Un altre aspecte clau que s'ha de posar sobre la taula és el de la necessitat de fomentar un entorn propici per al desenvolupament professional del personal docent. A ANPE considerem inajornable que es negociï i s'estableixi al nostre país un nou disseny de la professió, tal com disposa la LOMLOE per al seu primer any de vigència –i ja estem finalitzant el quart–. En aquest sentit, insistim en la necessitat de comptar amb un Estatut Docent que reguli, entre altres aspectes, la formació inicial i permanent, l'accés i el desenvolupament professional docent, i que estableixi la carrera professional.

Els docents i les docents som un pilar bàsic del sistema educatiu i del progrés de la societat. Prestigiar i posar en valor la nostra funció és donar-li a l'educació la importància que es mereix. Per això és necessari donar-nos veu i promoure el nostre desenvolupament professional, però també millorar les nostres condicions de treball. Hi ha, en aquest punt, tres objectius fonamentals als quals s'ha de prestar especial atenció:

  • La reducció de la creixent càrrega burocràtica que se'ns imposa en la nostra tasca.
  • La renovació i millora integral de la xarxa de centres en els quals impartim docència.
  • La recuperació del poder adquisitiu perdut des de les retallades que van seguir a la crisi econòmica de 2008.

En aquest dia de celebració i de reivindicació, des d'ANPE volem agrair l'esforç diari del professorat en el seu treball i el seu compromís amb l'ensenyament públic, així com elevar la veu perquè s'escoltin les seves demandes i es reconegui socialment la seva tasca.

ANPE, SINDICAT INDEPENDENT