L'assetjament escolar és un problema molt greu que afecta milions de nens i adolescents a tot el món. A Espanya, l’Estudi sobre l'assetjament escolar i el ciberassetjament, elaborat a partir de qüestionaris realitzats a estudiants d'entre 4t de Primària i 4t d'ESO en 2023, arreplega xifres preocupants: el 6,2% afirma haver patit assetjament escolar en els dos mesos anteriors i el 16,3% assegura haver presenciat almenys 2 casos per mes. En l'estudi, realitzat per la Unitat de Psicologia Preventiva de la UCM, es reflecteix que el 20,4% de les víctimes d'assetjament escolar i el 16,8% dels qui es reconeixen com a assetjadors han pensat a llevar-se la vida en els últims dos mesos.
Una altra investigació recent, en aquest cas de l'Organització Mundial de la Salut, alerta d'un repunt a tot Europa del ciberassetjament entre adolescents d'11 a 15 anys. El 15% dels consultats va informar d'haver-lo patit almenys una vegada en els dos mesos previs. Es tracta d'un fenomen especialment preocupant, ja que és de més difícil control, en produir-se a qualsevol hora del dia i tant dins com fora de l'entorn escolar.
Cal tenir en compte que, perquè una situació de maltractament o fustigació es consideri bullying o assetjament escolar, s'ha de produir entre iguals, implicar un desequilibri de poder entre l'agressor i la víctima, i donar-se de manera repetida o continuada. Aquestes conductes poden involucrar diferents tipus de conductes violentes (generalment s'inicien amb agressions verbals i acaben derivant en coerció o agressió física), i s'agreugen a causa de la inacció dels entorns de l'agressor i de la víctima.
En aquest Dia Internacional contra el bullying o assetjament escolar, ANPE reafirma el seu compromís per implantar una cultura de respecte, tolerància i convivència en l' àmbit educatiu i aconseguir que les aules i els centres escolars siguin espais segurs i lliures de tot tipus de violències, en els quals tot l' alumnat pugui aprendre i desenvolupar-se sense por ni intimidacions.
En tot cas, per acabar amb l'assetjament escolar calen mesures tant dins com fora dels centres. En l'àmbit escolar, són necessaris més recursos humans i materials, un pla estratègic de millora de la convivència i més professionals d' orientació educativa i suport psicològic, tant per a les víctimes com per als agressors. Així mateix, és important, entre altres mesures, atorgar més autoritat al professorat, assessorar-lo, prestar-li formació especialitzada i reforçar la figura del coordinador de benestar i protecció amb hores suficients per desenvolupar el seu treball.
Fora de l'entorn escolar, resulta fonamental formar les famílies i promoure la seva col·laboració. Igualment, és clau que les institucions públiques busquin i aconsegueixin la implicació de les grans empreses tecnològiques responsables de les principals xarxes socials, mitjans a través dels quals s'exerceix el ciberassetjament. Només així podrem posar fre a un fenomen que causa un enorme dany al nostre alumnat en tots els aspectes.