Implantació improvisada de la nova FP


23 Sep, 2024

Tot i que la llei va ser aprovada fa tres anys, ANPE Catalunya ha constatat que les empreses no han estat informades adequadament sobre la seva participació en el procés. Això ha generat preocupació entre les empreses, especialment a causa de la manca d'incentius econòmics i de la possible responsabilitat d'assumir el pagament de la Seguretat Social en el futur. 

La nova FP exigeix la plena implicació de les empreses

La FP Dual combina formació a l'aula amb aprenentatge en entorns laborals, fet que implica un canvi significatiu en el model tradicional de formació professional. Abans, l'alumnat completava la major part de la seva formació als centres educatius i després realitzaven pràctiques en empreses al final del seu segon curs. Amb l'FP Dual, l'alumnat s'incorpora a les empreses des del primer any, cosa que requereix que les empreses exerceixin un paper més actiu en la seva formació.

El principal problema és que les empreses no han estat informades adequadament sobre aquest canvi. ANPE posa de manifest que les empreses no entenen les noves responsabilitats que comporta la FP Dual. Abans, les empreses rebien alumnat ben format al final de la seva formació; ara en canvi, s'han d'involucrar des del principi, fet que suposa un esforç addicional per al qual no han estat informades.

Un altre problema clau és el pagament de la Seguretat Social de l'alumnat en pràctiques. Fins ara l'administració ha assumit aquest cost, però en el futur les empreses podrien haver de fer-se càrrec d'aquest pagament, fet que les fa reticents a participar-hi. ANPE Catalunya detecta que aquest fet ha generat incertesa entre les empreses, que es pregunten si hi haurà algun tipus de bonificació o compensació per la seva participació a la FP Dual.

Prospectors d'empreses del Departament d'Educació

El Departament d'Educació disposa d'un equip de prospectors d'empreses, persones encarregades de signar acords de col·laboració amb les empreses per tal de que participin activament en la FP Dual. ANPE Catalunya denuncia que són només 15 persones treballant a mitja jornada per a tota Catalunya. A més, la seva feina no tindrà impacte aquest curs ja que els acords que s'estan signant no entraran en vigor fins al curs 2025-2026. ANPE Catalunya considera que aquesta mesura va arribar massa tard i que s'hauria d'haver informat les empreses amb més antelació per facilitar una transició més fluida. Com de costum aquesta responsabilitat recau de nou en el professorat que està assumint la tasca de trobar empreses perquè l'alumnat faci les pràctiques, una responsabilitat que no li pertoca.

En resum, la manca de planificació i la poca comunicació amb les empreses estan posant en risc l'èxit de la implantació de la nova FP a Catalunya. Mentre que els professors fan tot el possible per buscar empreses per l'alumnat, l'administració ha de fer més esforços per assegurar que les empreses entenguin el seu paper en el procés i oferir incentius que facin més atractiva la seva participació en el programa.